Schaatsen op IJsbaan Haarlem

Gelukkig kunnen we nog steeds schaatsen op IJsbaan Haarlem, directie en medewerkers doen er alles aan om dat mogelijk te maken. Voor ons de taak om hen hierbij te helpen, dat kan eenvoudig door het protocol en de aanwijzingen zo goed mogelijk op te volgen.

Dat klinkt eenvoudiger dan het is, maar wellicht helpen de volgende adviezen een beetje.

Schaats niet met zn vieren op anderhalve meter afstand achter elkaar.
Hierover is wat verwarring ontstaan, op de website van IJsbaan Haarlem staat: “Houd altijd 1,5 meter afstand! Dat geldt niet alleen in de hal, op de omloop, maar ook op het ijs. In treintjes/pelotons rijden is niet toegestaan. Schaats en/of train individueel!”
Er werd echter gezegd dat je wel met z’n vieren achter elkaar mocht rijden met anderhalve meter tussenruimte.
Doe het niet!
Ten eerste ziet dat er toch al snel uit als een treintje, ook met anderhalve meter tussenruimte en zeker als Schaatsclub Mooie Nel met de opvallend gele clubkleding dat doet.
Ten tweede blijkt dat het schaatsvirus het korte termijn geheugen ernstig aantast. Men vergeet simpelweg al snel het voorschrift van aantal en afstand. Als er een lekker snel groepje van vier langskomt sluiten er zo een aantal schaatsers onbewust aan. Men ziet alleen de gele kop van het gevormde treintje en Mooie Nel is dan de boosdoener. Niet doen dus!
Schaats alleen of hooguit met z’n tweeën. Hoe tegennatuurlijk en ongezellig dat misschien ook is, het moet gewoon even totdat de situatie weer normaliseert. Sluiten er anderen aan, maak dan vriendelijk doch beslist duidelijk dat dat niet is gewenst.

Houdt afstand tijdens de dweilpauze en bij het aan- uittrekken van de schaatsen.
Klinkt ook eenvoudig, maar is het niet. Er vormt zich toch al snel een groepje dat, op uiteraard anderhalve meter afstand, bij elkaar zit of staat en met elkaar praat. Een groepje leden in clubkleding wordt, ook als zij anderhalve meter afstand houden, al snel gezien als Mooie Nellers die zich niet aan de regels houden. Dat is onterecht maar wel werkelijkheid voor degenen die dat zo willen zien. Blijf dus zoveel mogelijk bij elkaar vandaan, hoe ongezellig dat ook is.

Als het protocol even wordt vergeten.
Wijs elkaar erop als het toch even niet gaat zoals het Covid-19 ijsbaanprotocol voorschrijft, hou elkaar scherp.

Op deze manier kunnen we waarschijnlijk blijven schaatsen, helaas minder gezellig dan we wensen, maar dat moet dan maar even.
Het is best moeilijk, vooral omdat je niet even op de baan bij kunt praten en ook Maartens Café gesloten is. Daar kun je dus ook niet terecht voor een bakkie en een praatje. Maarten zelf staat regelmatig bij de ingang voor controle van starttijdreservering en aanwijzingen voor het ijsbaanprotocol. Je mag hem helaas niet knuffelen, maar steek de beste kantinebeheerder van alle ijsbanen in Nederland even een hart onder de riem als u hem tegenkomt.

Geniet ondanks alles van het ijs, van elkaar en blijf gezond.

Plaats een reactie